preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Tražilica
Završni radovi

  

Javni mediji

         

      

        

         

 

Arhiva naših vijesti

VIRTUALNA ŠETNJA KROZ ŠKOLU

 

Zanimljivosti

Školski list Iskra 

ISKRA 2019 

ISKRA 2018

 

Korisni linkovi

 

 

 

 

ZAVARIVAČ

 

   Zavarivači spajaju metalne dijelove postupkom zagrijavanja. Na visokim temperaturama metal se tali, pri čemu se njegovi dijelovi stapaju u kompaktnu cjelinu. Zbog čvrstoće zavarenih spojeva zavarivanje se primjenjuje za izradbu i popravak visokonapregnutih (visokoopterećenih) konstrukcija. Zbog toga se ono primjenjuje u brodogradnji, mostogradnji, u automobilskoj industriji, u izgradnji rafinerija i nuklearnih pogona. Osim toga zavarivanjem se izrađuju i popravljaju sitniji predmeti za široku potrošnju.
    Zavarivači svoj posao obavljaju prema odgovarajućoj tehničkoj i tehnološkoj dokumentaciji (opisima, tehničkim nacrtima, skicama). Dokumentacijom su određeni način zavarivanja, alat, strojevi i zaštitna sredstva. Postupak zavarivanja ovisi o materijalu koji se vari i svrsi predmeta koji se obrađuje.
        

 

 

   Zavarivači često rade na otvorenome – na objektima na kojima obavljaju zavarivanje: brodovima, mostovima, zgradama i drugim građevinama te na raznim postrojenjima. Rade u tvorničkim halama, raznim radionicama, a katkada su izolirani u posebno konstruiranim varilačkim kabinama kako bi drugi radnici bili zaštićeni od iskrenja i bljeskanja.

 

 

      Zavarivačke poslove mogu obavljati samo zdravi radnici. Osobito je važno da imaju zdrav mišićno-koštani sustav te dišni sustav. Moraju imati sposobnost predočavanja prostornih odnosa, a ruke im moraju biti spretne i mirne da bi varovi bili što kvalitetniji. Važna je i emocionalna stabilnost.

 

By: Web tim

Priloženi dokumenti:
ZAVARIVAC.docx

preskoči na navigaciju