preskoči na sadržaj

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Tražilica
Završni radovi

  

Javni mediji

         

      

        

         

 

Arhiva naših vijesti

VIRTUALNA ŠETNJA KROZ ŠKOLU

 

Zanimljivosti

Školski list Iskra 

ISKRA 2019 

ISKRA 2018

 

Korisni linkovi

 

 

 

 

INSTALATER GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

 

Instalater obavlja montažu, popravak i održavanje instalacija, postrojenja i uređaja vodovoda, centralnog grijanja, ventilacije, klimatizacije, solarnog grijanja te sustava i uređaja za pripremu tople potrošne vode.

Rad se obavlja ručnim i strojnim alatom za rezanje cijevi, narezivanje navoja, spajanje elemenata cijevne instalacije, strojevima i napravama za oblikovanje, savijanje i prilagodbu cijevi u sistemu protoka, alatom i priborom za mjerenje. Za uspješno obavljanje poslova potrebno je ovladati brzim pronalaženjem i popravkom kvarova.

 

 

Instalater grijanja i klimatizacije mora dobro poznavati sheme armatura pri ugradnji i popravcima, dobro poznavati i odabrati vrstu cijevi kao i armaturu prema vrsti, količini i intenzitetu protoka. Treba poznavati princip rada kotlova, pumpa, spremnika, dimovodnu instalaciju i druge uređaje te načine i mogućnosti njihove regulacije. Rad se obavlja u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Potrebni su snažnija tjelesna građa, tjelesna pokretljivost, dobar vid i sluh, snažne i vješte ruke, spretni prsti, sposobnost za prostorno predočavanje predmeta danih na crtežu, samostalnost i snalažljivost u radu.

 

 

Posebnu pažnju treba posvetiti odnosima sa strankama.

Nakon dvije godine rada u struci kao pomoćnik i položenog majstorskog ispita može otvoriti vlastiti obrt.

preskoči na navigaciju